Start Submission Become a Reviewer

Reading: VEERKRACHTIGE TOEKOMSTPERSPECTIEVEN EN LESSEN VOOR NA DE CORONACRISIS

Download

A- A+
Alt. Display

Editorial

VEERKRACHTIGE TOEKOMSTPERSPECTIEVEN EN LESSEN VOOR NA DE CORONACRISIS

Authors:

Toby Witte,

Rotterdam University of Applied Sciences, NL
X close

Wieteke van Dam,

Rotterdam University of Applied Sciences, NL
X close

Szabinka Dudevszky

Rotterdam University of Applied Sciences, NL
X close

Abstract

Een groot deel van de wereld maakt een forse en onverwachte ontwikkeling door. Het uitbreken van het coronavirus heeft onze wereld op haar kop gezet. We worden door de pandemie met de neus op de feiten gedrukt. We zijn als samenleving kwetsbaarder dan we ooit hebben gedacht; Ons zou niets kunnen overkomen. Mooi niet! De gedachte van maatschappelijke onkwetsbaarheid blijkt een enorme misvatting.

De coronapandemie heeft op korte en middellange termijn voor heel wat mensen nadelige gevolgen voor de mogelijkheden om te participeren in het economische, sociale en maatschappelijk leven. Het risico op ongelijkheid in welvaart, gezondheid en welbevinden tussen verschillende groepen dreigt verder toe te nemen. Velen ervaren chaos en onzekerheid. En allen verlangen we naar veiligheid, zekerheid en verbinding.

Nieuw zijn bedreigingen en catastrofale voorvallen die ons leven beheersen geenszins. Er zijn in het verre en nabije verleden parallellen te vinden met de situatie van vandaag de dag, die grote invloed hadden op de ontwikkeling van onze samenleving. Er hebben zich in de geschiedenis tal van grote maatschappelijke rampen voltrokken van de pest (de Zwarte Dood), cholera-uitbraken en buskruitrampen tot Spaanse en Mexicaanse griepepidemieën. Telkens deed zich daarbij de vraag voor: hoe kunnen we omgaan met zulke grootschalige en ingrijpende gebeurtenissen en wat is het effect op het samenleven.

DOI: https://doi.org/10.54431/jsi.706
How to Cite: Witte, T., van Dam, W. and Dudevszky, S., 2021. VEERKRACHTIGE TOEKOMSTPERSPECTIEVEN EN LESSEN VOOR NA DE CORONACRISIS. Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 30(5), pp.1–7. DOI: http://doi.org/10.54431/jsi.706
146
Views
102
Downloads
Published on 09 Nov 2021.

Downloads

  • PDF (EN)

    comments powered by Disqus