Start Submission Become a Reviewer

Reading: Casuïstiek van sociaal werkers, schatkamer of trompe-l'oeil?

Download

A- A+
Alt. Display

Articles

Casuïstiek van sociaal werkers, schatkamer of trompe-l'oeil?

Author:

Hilde Vlaeminck

About Hilde
Hilde Vlaeminck is docente aan de opleiding Sociaal Werk van de Arteveldehogeschool Gent en werkt mee aan de Masteropleiding Sociaal Werk en Sociaal Beleid aan de Katholieke Universiteit Leuven. In september 2005 promoveerde ze met een proefschrift over het gebruik van casuïstiek in het sociaal werk aan de Universiteit Utrecht.
X close

Abstract

Casuïstiek is van oudsher een beproefd leermiddel in de geneeskunde en de moraalwetenschappen maar ook in het maatschappelijk werk. De oudste methodiek in het maatschappelijk werk – niet toevallig Social Casework genoemd – bestudeerde zorgvuldig praktijkgevallen, verteld door maatschappelijk werkers van het eerste uur (Kamphuis, 1971). Men trachtte toen de opgemerkte fenomenen en vastgestelde effecten te beschrijven, te verklaren en te verantwoorden met behulp van beschikbare wetenschappelijke kennis. Een eerste, opmerkelijke stap in een lang proces van professionalisering en kennisontwikkeling.
DOI: https://doi.org/10.18352/jsi.40
How to Cite: Vlaeminck, H., 2005. Casuïstiek van sociaal werkers, schatkamer of trompe-l'oeil?. Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 14(4), pp.5–14. DOI: http://doi.org/10.18352/jsi.40
720
Views
970
Downloads
Published on 29 Dec 2005.
Peer Reviewed

Downloads

  • PDF (EN)

    comments powered by Disqus